Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Hvad koster nummerplader?

Hvor mange penge du skal have op af lommen, når du har brug for nye nummerplader, afhænger af hvilken type nummerplader, du har brug for, hvorfor du har brug for dem, og i øvrigt hvordan du foretrækker at bestille dem. Vi gennemgår de forskellige muligheder her.

Historiske nummerplader, erstatningsnummerplader, ønskenummerplader eller bare de helt almindelige hvide eller gule nummerplader? Mulighederne er mange, og det er prisen på nye nummerplader derfor også.

Hvad er prisen på en ny nummerplade?

Kan du nøjes med den almindelige nummerplade? Altså syv sorte tegn fordelt på to bogstaver og fem tal i en bestemt kombination alt efter den gældende nummerpladeserie? Ja, så slipper du med 590 kr. pr. nummerplade. Prisen er den samme, uanset om pladerne er personbilshvide eller varevognsgule.

Hertil skal du lægge et gebyr på 200 kr., hvis du møder op på et af de i alt fire motorekspeditions-kontorer for at få udleveret dine nummerplader.

Du kan også vælge at møde op hos en autoriseret nummerpladeoperatør for at få udleveret pladerne. Det koster stadig 1.180 kr. for et sæt nummerplader, men her skal du være opmærksom på, at gebyret kan være højere end de 200 kr., som Motorekspeditionen tager for at hjælpe dig. Det varierer fra operatør til operatør.

Erstatningsnummerplader - når du har mistet én eller begge nummerplader

Har du tabt eller på anden måde mistet den ene eller begge af bilens nummerplader? Så skal du have fat i erstatningsnummerplader. De koster også 590 kr. stykket eksklusiv eventuelle ekstraomkostninger. Motorstyrelsen tager eksempelvis 38 kr. i fragt for at sende erstatningsnummerpladen til dig.

Hvor meget koster den tredje nummerplade?

Du kan også få brug for en tredje nummerplade. For eksempel til at hægte bag på cykelanhængeren fordi selve anhængeren eller cyklen blokerer for udsynet til bilens bagerste nummerplade. Nummerpladetypen består i modsætning til den almindelige nummerplade af røde og ikke sorte tegn på en hvid baggrund. En cykelplade koster bare 110 kr. Hertil kommer prisen for eventuel fragt på 38 kr.

Hvad koster ønskenummerplader?

Denne type nummerplade giver dig muligheden for selv at bestemme de maksimalt otte tegn, som du vil have på din plade. Eller næsten. For det er ikke alle tal og bogstavkombinationer, Motorstyrelsen vil tillade. Bogstavkombinationen ”SS” har eksempelvis været forbudt længe. Ønskepladens kombination skal desuden være ledig i systemet.

Får du din ønskenummerplade godkendt, så skal du være klar på, at det også koster lidt at køre rundt med dem. For ikke at sige en hel del. Helt nøjagtigt koster et sæt ønskenummerplader 9.180 kr.
De 1.180 kr. er for selve nummerpladerne, mens de resterende 8.000 kr. er et gebyr, som til gengæld giver dig retten til lige de nummerplader i otte år. Når de otte år er gået, vil du modtage en ny opkrævning på 8.000 kr. for en ny otteårs-periode. Hvis du selvfølgelig ønsker at beholde ønskepladerne.

Du skal være opmærksom på, at det kun er på et motorekspeditionskontor, du kan afhente et sæt ønskenummerplader. Og det betyder, at der løber yderligere et gebyr på 200 kr. oveni.

Hvad så med historiske nummerplader?

Er din bil gammel nok, kan du også bestille bestille et sæt historiske nummerplader. Helt konkret kræver det, at bilen er indregistreret første gang før 1. april 1976. Både person-, last- og varebiler, samt påhængs- og campingvogne, motorcykler og traktorer kan udstyres med historiske nummerplader.

Er køretøjet indregistreret første gang før 1. april 1958, kan du tilmed søge om at få bilens oprindelige registreringsnummer trykt på de nye, historiske nummerplader. Altså forudsat at registreringsnummeret er ledigt.

Biler indregistreret i Danmark mellem 1. april 1958 og 1. juli 1976 udstyres med nummerplader, som er historisk korrekte for perioden. Uanset kombinationen og selve registreringsnummeret koster historiske nummerplader 2.480 kr. pr. sæt plus et gebyr på 200 kr. Til gengæld skal historiske nummerplader ikke betales for i perioder af otte år. Har du betalt én gang, er pladerne dine, indtil den dag du eventuelt afmelder bilen igen.

Endelig er der leveringstiden. Den er op til otte uger. Og du gør klogt i at huske at afhente nummerpladerne. For gør du ikke det inden for en nærmere fastsat frist, bliver pladerne destrueret.

Pris på prøvemærker

Skal du bruge prøvemærker til din bil, slipper du med 100 kr. pr. dag, prøvemærket skal være gyldigt. Det kan det i øvrigt være i en sammenhængende periode på op til syv dage ad gangen.
Vil du vide mere om prøvemærker, kan du læse mere i artiklen her. Den er god at orientere sig i, da der er mange regler for, hvad du må bruge et prøvemærke til.

Prøvemærket kan bestilles via Motorregisteret, i de fire motorekspeditioner og hos udvalgte toldekspeditioner i Hirtshals, Esbjerg, Frederikshavn, Padborg, Nørre Alslev og i Rønne på Bornholm.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter