Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Nummerplader, afmelding eller registrering: Hvornår er en tur på motorkontoret nødvendig?

I gamle dage var det politiet, du skulle gå til for at få registeret eller afmeldt en bil. Sådan er det ikke længere. Hvor du skal gå hen i dag, afhænger af hvilken hjælp du og din bil har brug for.

I et digitaliseret samfund som det danske kan det meste klares på nettet. Også når det kommer til biler. Faktisk er der ikke ret meget, der har med biler at gøre, du ikke kan ordne ved at besøge motorregister.skat.dk.

Men der er alligevel noget, som kræver fysisk fremmøde eller som bare er nemmere, når du møder fysisk op. Derfor har vi i Danmark fire motorekspeditioner – eller det, man mange steder stadig kalder motorkontorer. Det er Motorstyrelsen, der har ansvaret for dem alle fire, og selve ekspeditionerne er spredt ud på adresser i hele landet.

Men du skal være opmærksom på, at motorkontorets opgaver med tiden er blevet mere og mere digitaliseret. Siden 1. juli 2021 har du således ikke kunnet betale registreringsafgift, periodisk afgift eller for en tredje nummerplade til eksempelvis en cykelanhænger ved at møde fysisk op. Den slags skal klares på nettet.

Til gengæld kan du møde fysisk op i en af de fire motorekspeditioner, hvis du akut har behov for at få udleveret prøvemærker. Et andet ærinde, der kræver, at du aflægger visit på et motorkontor, er, hvis det drejer sig om registrering af eller nummerplader til det, som Motorstyrelsen kalder "særlige køretøjer".

Disse køretøjer er:

  • Diplomatbiler
  • Køretøjer tilknyttet diplomater/ambassader i Danmark
  • Køretøjer til internationale organisationer
  • Invalidebiler
  • Lufthavnskøretøjer
  • Køretøjer til banekørsel – læs i øvrigt vores afsnit om prøvemærker og rallybiler her
  • Køretøjer med brandvæsnets nummerplader

Du kan altid aflevere en afmeldt bils nummerplader hos et motorkontor, men det koster 60 kr. i ekspeditionsgebyr.

Hvor finder jeg et motorkontor?

Motorekspedition Høje-Taastrup
Helgeshøj Allé 9
2630 Taastrup

Motorekspedition Odense
Lerchesgade 35
5000 Odense C

Motorekspedition Aarhus
Lyseng Allé 1
8270 Højbjerg

Motorekspedition Aalborg
Lyngvej 2
9000 Aalborg

En nummerpladeoperatør kan ordne det meste

I 2012 blev køretøjsregistreringsloven, som det så fint hedder, ændret. Med ændringen indførte man begrebet "nummerpladeoperatør". En nummerpladeoperatør er en synshal, bilforhandler eller autoværksted, som af myndighederne har fået udvidet adgang til motorregisteret.

Det betyder, at en nummerpladeoperatør for eksempel kan hjælpe dig med at afmelde en bil. Samme sted kan i øvrigt udlevere nye nummerplader og prøvemærker. På den måde slipper du for at stå i kø hos en motorekspedition. Opgaver med "særlige køretøjer" og betalinger af afgifter kan en nummerpladeoperatør dog ikke klare. Her skal du forbi en af de fire motorekspeditioner eller en tur forbi det digitale motorregister.

Hvis du møder op hos en nummerpladeoperatør for at hente nye nummerplader eller prøvemærker, skal du i øvrigt altid huske medbringe billede-ID (pas eller kørekort) og bilens seneste registreringsattest. Henter du nummerplader på vegne af en anden, eller gør nogen det samme for dig, skal en fuldmagt også være udfyldt. Drejer det sig om nye nummerplader, skal du kunne oplyse, hvor bilen skal forsikres. Sådan er det ikke med prøvemærker. Her er ansvarsforsikringen inkluderet i prøvemærkets pris.

Apropos pris skal du huske, at priserne hos de enkelte nummerpladeoperatører kan variere. Typisk tager synshallen, bilforhandleren eller værkstedet nemlig også et gebyr, ud over det som et sæt nummerplader koster, for at udlevere dem til dig.

Det gælder også, hvis du afmelder bilen eller har behov for en erstatningsnummerplade. Omvendt har synshallerne, bilforhandlerne og værkstedernes mulighed for at blive nummerplade-operatører generelt gjort det meget nemmere og hurtigere at registrere eller afmelde køretøjer i Danmark.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter