Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Her er alt, du skal vide om pant i bilen

Pant i bilen. Det er ikke så farligt, som det måske kan lyde. Alligevel er der et par ting, du skal være opmærksom på. Og det uanset om du kigger på brugt bil med pant i, eller du selv har brug for at optage et lån for at kunne købe drømmebilen.

Hvad betyder pant i bilen?

Når der skal købes ny bil, vælger mange forbrugere at optage et lån for at finansiere købet enten helt eller delvist. I den forbindelse betyder pant sådan set bare, at bilen er bankens sikkerhed for, at lånet bliver betalt tilbage. Er der pant i en bil, og bliver lånet misligholdt – altså ikke betalt tilbage til tiden – er banken nemlig i sin gode ret til at enten at hente bilen eller at kræve, at du sælger den, så de kan få deres penge igen.

Dermed betyder panten, at banken løber en mindre risiko ved at låne penge ud til et bilkøb. På den måde kan du som bilkøber måske forhandle dig til et lån med lavere rente. Men panten kan også betyde, at du pludselig står uden bil, og det vel at mærke uden at din gæld forsvinder. Den vil banken forsøge at drive ind ved at sælge bilen videre. Men lykkedes det ikke, ja – så kan du altså fortsat hænge på hele eller dele af gælden.

Et billån med pant kaldes også et lån med sikkerhed. Dermed ikke sagt at du behøver pantsætte bilen for at låne penge til den. Men ved et lån uden sikkerhed, som det hedder, vil banken typisk lægge endnu større vægt på, at du kan betale lånet tilbage. Et sådan lån kan både være sværere og dyrere at få.

Erstatningsnummerplader - når du har mistet én eller begge nummerplader

Ligesom du selv kan optage tinglyst gæld i din bil, skal du være opmærksom på, at andre brugte biler også kan være både belånt og pantsat i forvejen.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at bilen ikke er værd at købe. Du skal bare altid sikre dig, at den tidligere ejer har betalt gælden ud, inden du overtager bilen. Det kalder man også aflyst pant. Som bilkøber bør du altid tjekke, at det er ordnet, før du skriver under på noget som helst.

Sådan tjekker du, om der er pant i bilen

Det er meget vigtigt at tjekke på forhånd, om der er pant i en bil. I Danmark vil et lån og eventuel pant nemlig altid følge bilen og ikke ejeren. En anden mands gæld kan altså pludselig blive din, hvis ikke du er opmærksom, før du skriver under på slutsedlen. Du kan på den måde komme til at hænge på den del af lånet, der endnu ikke er tilbagebetalt, og har banken samtidig pant i bilen, vil de altså, selv efter at bilen er overdraget til dig, kunne forlange, at bilen bliver solgt eller udleveret til dem.

Og her er det altså fuldstændig underordnet, at du som ny ejer af bilen slet ikke har noget med den oprindelige gæld i bilen at gøre.

Her på AltOmBilen vil vi gerne hjælpe dig godt på vej mod din næste bil. Derfor har vi gjort det nemt at tjekke, om der er gæld og pant i bilen. Du finder informationen under punktet "ejerskab og pant", når du laver en søgning på bilens nummerplade eller stelnummer.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter