Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Husk at lave en slutseddel, når du handler campingvogn

Uanset om du skal købe eller sælge, så er der mange ting, du skal være opmærksom på, når du handler campingvogn. Her kigger vi på, hvordan du med en slutseddel sikrer den gode campingvognshandel.

Nogen tager i sommerhus, mens andre flyver til sydens sol. Og så findes der dem, som spænder bilen foran campingvognen og tager turen selv. Tilhører du den sidste gruppe, og er du i markedet for en campingvogn, så husk slutsedlen – uanset om du køber en spritny eller en brugt campingvogn af en forhandler eller vælger at handle privat.

En slutseddel på en campingvogn er din sikkerhed for, at handlen er gået rigtigt til. Det er dokumentet, hvori sælger og køber skriver købets betingelser ned. En købsaftale kan man også kalde det.

Når først slutsedlen er underskrevet, fungerer den som den juridisk bindende aftale på købet af campingvognen. Det er både godt for køber og sælger. For selvom en mundtlig aftale i juridisk forstand er lige så bindende som en aftale på skrift, vil den mundtlige aftale ofte blive et spørgsmål om ord mod ord og derfor sværere at bevise, hvis der skulle opstå tvister.

Af samme grund er det også afgørende, at både køber og sælger af campingvognen læser slutsedlen grundigt igennem, inden underskrifterne forsegler aftalen.

Slutseddel på campingvogn - hvad skal den indeholde?

En slutseddel på en campingvogn er i princippet det samme som slutsedlen på bilen, der skal trække den. På internettet findes der mange gode slutseddelskabeloner, som også kan bruges, når en campingvogn skifter ejer. I sådan en slutseddel skal følgende typisk være oplyst:

  • Hvem sælger og køber er (navne, CPR- eller CVR-numre og adresser)
  • Campingvognens mærke og model
  • Hvornår campingvognen er fra
  • Hvornår den første gang og senest er indregistreret/omregistreret
  • Campingvognens registreringsnummer
  • Hvilken pris campingvognen er solgt for og dato for handlen
  • Hvornår campingvognen er/senest skal være omregistreret i den nye ejers navn
  • Hvornår campingvognen senest er synet

Følgende kan fremgå af slutsedlen

De fleste slutsedler efterlader plads til særlige aftaler mellem køber og sælger. Det kan for eksempel være en aftale om afbetaling, indtil campingvognens fulde pris er betalt. Desuden vil det her være en god idé at få skrevet ned, om campingvognen ved salget er fri for gæld. FDM har eksempelvis en udmærket standardiseret slutseddel til formålet.

Her skal det udfyldes, om campingvognen før har været skadet, fortsat er dækket af garanti, og om der eventuelt følger noget campingudstyr med. Det kan være alt fra fortelt over køkkenudstyr til borde og stole samt gasflasker.

Hvad med garanti og reklamation på campingvogn?

Her afhænger svaret helt af, hvordan campingvognen er købt. Køber du campingvognen brugt og af en privatperson, har du i udgangspunktet ingen garanti og ingen reklamationsret, da vognen vil være købt som beset. Dog kan den brugte campingvogn sagtens være så ny, at den stadig er omfattet af garanti fra forhandleren. Og så er det vigtigt at få dette noteret i slutsedlen, inden underskrifterne lukker aftalen.

Køber du en campingvogn hos en forhandler, skal du vide, at du altid er dækket af købelovens bestemmelser. Det vil sige, at du på en helt ny campingvogn både har to års reklamationsret og en fastsat garantiperiode fra producentens side. Køber du en brugt campingvogn, vil du i udgangspunktet ikke have nogen garanti. Den må du i stedet forhandle dig til. Men forhandleren kan ikke løbe fra sit ansvar i forhold til reklamationsretten. Heller ikke selvom han prøver at fraskrive sig den i slutsedlen. Så er købet nemlig ugyldigt.

Formodningsreglen gælder nu i 12 måneder

Som forbruger har du siden 1. januar 2022 desuden været endnu bedre stillet end hidtil. Her blev den såkaldte formodningsregel i købelovens bestemmelser nemlig ændret fra at gælde i seks til nu hele tolv måneder. Kort og godt betyder det, at du kan gå tilbage til forhandleren, hvis campingvognen fejler noget inden for det første år efter købet. Så kan du nemlig formode, at fejlen også var der, da du købte campingvognen. Og det uanset om campingvognen var spritny eller brugt, da du købte den.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter