I hvilke tilfælde må du køre med prøvemærker?
Nu har vi både afklaret, hvad et prøvemærke er, hvad det koster og hvor du får fat i det. Men der er mere, du skal vide. For et prøvemærke er selvfølgelig ikke bare noget, du kan smække på bilen, når du har lyst. Skat har defineret et sæt helt klare regler for, hvilken kørsel som er gangbar med prøvemærker.
Med prøvemærker må du:
- Prøvekøre en ny/brugt bil
- Køre bil som skal importeres eller eksporteres til eller fra importørens/eksportørens adresse
- Prøvekøre en bil efter en reparation (gælder også hvis bilen skal hentes fra et værksted)
- Køre bil i forbindelse med registrering/godkendelse
- Køre bil i forbindelse med en demonstration af køretøjet med henblik på salg– det gælder også, hvis bilen skal bruges i en reklamefilm eller lignende
- Låne bilen ud til en journalist/et medie i forbindelse med en artikel om det enkelte køretøj
- Køre veteranbil (så skal bilen være registreret første gang for minimum 30 år siden) til et træf. Det kalder Skat for "teknisk historiske grunde".
- Køre "af politiet godkendte motorløb" som eksempelvis rally.
Listen herover er ikke udtømmende, men det giver dig en idé om, hvordan du må bruge en bil udstyret med prøvemærker. Den komplette liste finder du på Skat.dk.
Endelig skal du være opmærksom på, at Skat godt kan afvise din bestilling af et prøvemærke til bilen. For har du flere gange inden for en periode bestilt prøvemærker til den samme bil, kan Skat afslå bestillingen af et nyt prøvemærke ene og alene med den begrundelse, at du skal få bilen indregistreret – altså udstyret med almindelige nummerplader – i stedet for.
Desværre er det ud fra Skats regelsæt ikke sådan lige til at vurdere, hvor grænsen for det tilladte antal af bestilte prøvemærker ligger. Men du skal nok ikke gøre det til en vane at bestille prøvemærker til din sommerbil hver weekend i sommerhalvåret.
Desuden skal du være opmærksom på, at du – når du bestiller et prøvemærke – erklærer, at det kun er dig, som sidder bag rattet. Du må altså ikke overlade en bil med prøvemærke til en anden.
Hvis du kører ind i Danmark med en ikke-registreret bil
Må du køre ind i Danmark i en bil uden nummerplader på? Nej, det må du selvfølgelig ikke. For at en bil må krydse grænserne til Danmark, skal den være udstyret med en form for nummerplade. Heldigvis er både prøvemærker og de såkaldte eksportnummerplader gangbare. Hvis du køber en bil i udlandet, og selv kører ind over den danske grænse, skal du altså udstyre bilen med den korrekte eksportplade fra det land, hvori bilen er købt.
Et eksempel: Du importerer en tysk bil til Danmark. Du skal derfor køre bilen ind over den danske grænse på tyske eksport-nummerplader. De er gyldige i syv dage og koster cirka 30 euro (230 kr.). Først herefter kan du skifte eksportpladerne ud med et dansk prøvemærke. Du må dog gerne køre bilen direkte til et told- og registreringssyn med de tyske eksportnummerplader på. Er bilen ikke synet, godkendt og registeret i Danmark efter de syv dage, må du ikke længere køre i bilen med eksportpladerne på.
Og! Du skal være opmærksom på, at du ikke må køre ud af Danmark i en bil udstyret med et dansk prøvemærke.
Apropos de tyske regler skal du være opmærksom på, at de tyske eksportplader ikke er forsikret som i Danmark. Forsikringen skal købes ved siden af. Den koster cirka 80 euro (600 kr.) og dækker som en lovpligtig ansvarsforsikring i Danmark.
Særligt for dig som kører rally eller i veteranbil
Som vi kort har været inde på, må du gerne køre rallyløb i din bil på prøvemærker. Og du må faktisk også køre til og fra løbet.
Men også her er der lidt regler, du skal forholde dig til. Bruges en bil til rally, vil det som regel fremgå af dens papirer. Men du skal huske, at en rallybil ligesom enhver anden bil i Danmark, skal forbi en synshal hvert andet år, når bilen er mere end fire år gammel.
Det betyder, at en rallybil kun kan udstyres med prøvemærke, hvis det ikke er mere end to år siden, at en synsmand har sagt "godkendt" eller "betinget godkendt" til den. Omvendt må en rallybil med synshistorikken i orden udstyres med lige så mange prøvemærker, som du kan finde rallyløb på en sæson.
Kører du rundt i en veteranbil, og viser du den kun frem et par gange om året ved biltræf, må du også gerne købe prøvemærker. Når sæsonen er slut, må du derudover gerne bestille et prøvemærke at køre veteranbilen i vinterhi på.
Det kan blive rigtigt dyrt at bryde reglerne
Hvis du bliver stoppet af politiet, fordi prøvemærket på din bil ikke længere er gyldigt, sidestilles det med kørsel uden nummerplader. Det koster 1.000 kr. i bøde.
Men det kan hurtigt blive endnu dyrere at misbruge prøveplade/mærke-ordningen. Især hvis du sætter prøvemærke/plade på en bil, som slet ikke må køre rundt med det, så som biler der allerede er indregistreret i et andet land.
Skrækeksemplet er godt nok nogle år gammelt. Men i 2011 slog Østre Landsret alligevel særdeles hårdt ned på indehaveren af et nordsjællandsk VVS-firma, som to gange i løbet af 2005 havde kørt rundt i en bil med prøveplader på.
Den ene gang i forbindelse med en præsentation af bilen. Den anden gang kørte VVS’eren til udstilling i bilen. Formålet var sådan set ikke ulovligt, men fordi bilen i forvejen var indregistreret i Tyskland, blev det, VVS’eren havde gjort, betragtet som unddragelse af registreringsafgiften i Danmark. Det er nemlig ulovligt at køre med prøvenummerplader på en bil, som allerede er indregistreret. Og det uanset hvilket land bilen er indregistreret i.
Det takserede Landsretten foruden en fængselsstraf på et halvt år til VVS’eren også til en bøde på 3.400.000 kr. Altså ud over en efterbetaling af registreringsafgiften på 6.389.887 kr.