Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Derfor er slutsedlen vigtig, når du handler bil

En ordentlig og korrekt udfyldt slutseddel er din sikkerhed for, at en bilhandel er gået rigtigt til. Her har vi samlet alt, du skal vide om slutsedlen.

Ifølge aftalelovens paragraf 3 stykke 1 er en mundtlig aftale lige så juridisk bindende som en skriftlig en af slagsen. Men med en mundtlig aftale bliver eventuelle uenigheder hurtigt til ord mod ord, som ofte aldrig kan bevises, og det kommer man sjældent langt med. Derfor bør du altid sætte din underskrift på købskontrakt i form af en slutseddel, når du handler bil. Og det uanset om du giver håndslag til bilforhandleren eller til privatmanden i perlegruset.

Når begge parter underskriver den grundigt udfyldte slutseddel, giver det tryghed for, at alt er gået rigtigt til. Og slutsedlen være en hjælp til dig som køber, hvis der efter handlen viser sig at være noget galt med bilen eller de generelle omstændigheder ved købet. Det kan være alt fra mangelfulde og fejlagtige oplysninger om bilen til en forkert registreringsafgift. Slutsedlens betydning kan altså ikke overdrives.

Hvad skal en slutseddel indeholde?

Slutsedlen er det dokument, som juridisk bekræfter køb og- eller salg af et køretøj, uanset om det handler en personbil, en campingvogn, en trailer eller noget helt fjerde. Den gode slutseddel bør altid indeholde følgende:

  • Oplysninger på både køber og sælger: Navn, adresse og CPR- eller CVR-nummer på begge
  • Oplysninger om reklamationsret og garanti: Når du køber en bil af en bilforhandler, vil du altid være dækket af købeloven og herunder reklamationsretten. Det gælder både for nye og brugte biler. Men det er i udgangspunktet kun nye biler, der er garanti på. Ved private bilhandler har du hverken reklamationsret eller garanti. Uanset hvad skal det fremgå af slutsedlen. Heldigvis er det nemt at finde slutsedler, som tager højde for forskellen, på nettet. Slutsedlerne kan både udfyldes digitalt eller printes ud
  • Detaljer om bilen: Her skal bilens kilometerstand, alder, mærke, model - og motoroplysninger, stelnummer, nummerplade og oplysninger om eventuelle konstruktive ændringer fremgå
  • Detaljer om bilens service, syns - og reparationshistorik: Her skal det fremgå, om bilen har været serviceret efter forskrifterne i servicebogen, om bilen har været skadet. Det er også her, sælger svarer på, om bilen er godkendt ved seneste syn.
    Eller om bilen eventuelt skal omsynes eller slet ikke er mulig at få godkendt ved syn
  • Omregistrering eller afmelding: Her skal det stå, om bilen ved købet er omregistreret i købers navn eller helt afmeldt i Motorregisteret
  • Hvor er handlen indgået, og hvad er den aftalte pris: Her skal det stå, hvor aftalen om købet af bilen er indgået. Ligesom det skal fremgå, hvor meget der er betalt for bilen. Det vil være klogt også at også notere, om der er gæld i bilen, eller om den er indfriet ved købet. Det er også her, sælger kvitterer for at have modtaget betaling for bilen
  • Oplysninger om øvrige aftaler: Mange slutsedler er åbne for noteringen af øvrige aftaler. Det kan være en aftale om en afdragsordning, indtil bilen er betalt helt ud. Men det kan også være her, at sælger forpligter sig til for eksempel at finde ekstranøglen, papirer eller andet, som ikke fulgte med bilen ved købet

En slutseddel er bindende, men...

Nu fik vi tidligere skrevet, at en slutseddel er bindende. Men som det ofte er med love, er der ingen regler uden undtagelser. Handler du med en bilforhandler, hører jeres aftale nemlig ind under købelovens bestemmelser. Og når det er tilfældet, kan slutsedlen faktisk godt vise sig at være ugyldig, hvilket kan give dig en vej ud af et bilkøb.

Helt konkret må forhandlerens slutseddel nemlig ikke stille dig ringere end købelovens bestemmelser. Og selvom de fleste bilforhandlere er hæderlige mennesker, kan der opstå fejl, ligesom du kan være uheldig at løbe ind i et af branchens brodne kar. Du bør derfor aldrig skrive under på noget, hvis du er i tvivl om selv den mindste formulering på slutsedlen. Du er i din gode ret til at få foretaget en uvildig gennemgang af slutsedlen, inden du skriver under på noget, og er du medlem af FDM, kan det være en god idé at henvende sig til deres rådgivere.

Et eksempel på en ugyldig bestemmelse kunne være, at en forhandler forbeholder sig retten til at opjustere bilens pris inden levering. Men den går ikke, for på den måde vil du som bilkøber have skrevet under på en aftale, som stiller dig ringere end rettighederne i købeloven. Sagt på en anden måde: Prisen på bilen må godt gå ned, men den må ikke gå op, inden bilen leveres.

Slutsedlen når du køber bil af en forhandler

Som vi har været inde på, er du som bilkøber både dækket af købelovens bestemmelser og af reklamationsretten. Er bilen helt ny, har du i udgangspunktet altid to års fabriksgaranti, selvom nogle bilmærker tilbyder mere end det. Er bilen derimod brugt, er garantien noget, du skal aftale dig til. Her kan du bruge slutsedlen til få den aftalte garanti ned på skrift.

Desuden bør du sikre dig, at det altid fremgår af slutsedlen, at du først betaler, når bilen er leveret. Er bilen brugt, er det typisk ikke noget problem. Men drejer det sig om en fabriksny bil, kan du på den måde slippe for at miste både penge og bil, hvis det for eksempel skulle ske, at forhandleren går konkurs, inden bilen bliver leveret.

Du kan aldrig fraskrive dig reklamationsretten, heller ikke hvis bilen er både billig og brugt. Forsøger forhandleren alligevel at få et ’købt som beset’ sneget ind i slutsedlen, vil den være ugyldig i juridisk forstand.

Endelig bør du altid sikre dig, at de gængse oplysninger om bilen: mærke, model, kilometerstand, årgang, udstyr etc. er udfyldt korrekt. Det gælder uanset om du køber ny eller brugt bil. Men på en fabriksny bil er korrektheden af oplysninger meget vigtige. Det kan jo være, at du sælger bilen videre, inden en garantiperiode er udløbet, og det har bilens nye ejer ret til at vide. På den måde sikrer du dig også mod at stå med ansvaret for eventuelt forkerte oplysninger, når du sælger bilen videre.

Slutsedlen når du køber bil af en privat

Selvom du ved at købe en bil af en privatperson ikke på samme måde som hos forhandleren er dækket af købeloven, så er slutsedlen stadig en bindende aftale, når den er underskrevet af køber og sælger. Ligesom hos forhandleren bør du dog altid bakke ud af købet, hvis du er det mindste i tvivl om bilen, inden du sætter din underskrift på slutsedlen. Der er nemlig ikke en lov, som siger, at private skal lade en handel gå tilbage, hvis du fortryder købet. Når du køber bil af en privatperson, er det alene dit ansvar at gennemgå bilen for eventuelle fejl og mangler.

Et andet vigtigt punkt på en slutseddel mellem private er afsnittet om omregistrering/afmelding af køretøjet. I udgangspunktet er det købers ansvar, at bilens senest fire dage efter købet føres over i den nye ejers navn. Indtil omregistreringen sker, er det den tidligere ejers forsikring der dækker. Ligesom den tidligere ejer i perioden også skal betale periodisk afgift, hvis bilen er indregistreret. Mange vælger dog at skrive på slutsedlen, at omregistreringen er foretaget i fælleskab, den dag bilen blev handlet.

Heldigvis er det i dag meget nemt at omregistrere eller afmelde en bil. Det kan både ske via appen "Ejerskifte" eller via Motorregisteret. Du kan læse mere om omregistrering her.

Slutsedlen når du sælger en bil privat

Som sælger af en bil til en privatperson er det ikke dit ansvar, at bilen bliver omregistreret. Men der er alligevel et par ting, du skal sikre dig, i forbindelse med at bilen får ny ejer. Det er nemlig dit ansvar at oplyse dit forsikringsselskab, at bilen er solgt. Heldigvis får forsikringsselskabet i reglen automatisk besked, om at bilen har fået ny ejer, når den omregistreres i Skats systemer. Tilbagebetaling af forsikringspræmien og de periodiske afgifter vil ligeledes ske pr. automatik, når omregistreringen er sket, og du ikke længere ejer bilen.

Men skulle der opstå fejl, tvister eller tvivlsspørgsmål, er det alligevel godt, hvis du som sælger får skrevet det på slutsedlen, præcis hvornår bilen omregistreres eller afmeldes. På den måde har du dit på det tørre.

Slutsedlen kan du også bruge som dokumentation over for politiet, hvis den nye ejer bryder loven på vejene, mens bilen stadig står i dit navn. Det er for eksempel ikke særligt rart at hænge på en parkeringsbøde, kun fordi bilen teknisk set stadig er din. Sker det alligevel, er det nok, at du sender parkeringsselskabet en kopi af den udfyldte slutseddel med den nye ejers oplysninger på.

Endelig kan der være situationer, omregistreringen inden for tidsfristen glipper. Og så har du krav på at få bilen tvangsafmeldt. På skat.dk under ”Motor”, ”Registrering og omregistrering” kan du se, om du stadig står som ejer af en bil. Er det stadig tilfældet efter de fire dage, som køber har til at omregistrere bilen, kan du anmode om en tvangsafmelding. Her er det vigtigt, at du har en slutseddel og de korrekte oplysninger på den nye ejer. Skat godtager nemlig kun slutsedlen online, hvis den som minimum indeholder:

  • Salgsdato
  • Sælgers navn
  • Købers navn og adresse
  • Sælgers og købers underskrifter
  • Køretøjets stelnummer, mærke og model eller registreringsnummer

For at tvangsafmelde en bil skal du:

  • Logge på skat.dk/tastselv
  • Vælge "Kontakt" og derefter "Skriv til os"
  • Vælge "Bil og motor", "Registrering/nummerplader" og "Afmeld køretøj"
  • I beskeden skriver du, at du ønsker et køretøj tvangsafmeldt. Som dokumentation for handlen skal du vedhæfte slutsedlen og endelig efterlade et telefonnummer Skat kan kontakte dig på

Du kan også møde fysisk op i en af Skats fire motorekspeditioner i Høje Taastrup, Odense, Aarhus og Aalborg for at få hjælp til at tvangsafmelde bilen. Også her skal du huske at medbringe slutsedlen. Hvis du ikke kan fremvise slutsedlen, regner Skat afmeldingsdatoen fra den dag, du henvender dig. På den måde kan du altså risikere at få mindre tilbage i periodiske afgifter og fra præmien på din forsikringspolice.

Det koster 60 kr. i gebyr at tvangsafmelde en bil, uanset om du møder fysisk op i en motorekspedition eller sender Skat slutsedlen digitalt.

Gå altid slutsedlen grundigt igennem

En slutseddel er rar at have. Men det betyder ikke, at du bare kan forlade dig på, at det - der står på den - stemmer overens med sandheden. For at undgå dyre og ubehagelige overraskelser bør du derfor altid læse slutsedlen igennem, inden du skriver den under.

Det er især relevant hvis du har kig på en bil med gæld i. Du skal ikke være nervøs for, at der er tinglyst gæld i bil, du overvejer at købe. Tværtimod er det ganske normalt. Men i Danmark er det sådan, at gælden følger bilen og ikke ejeren. Skriver du under på en slutseddel, derefter omregistrerer bilen og først senere opdager, at der er gæld i bilen? Ja, så hænger du altså på den.

Hvordan det fungerer med gæld i bilen, og hvad du skal være opmærksom, kan du læse mere om her. Vi vil i det hele taget gerne hjælpe med at klæde dig bedst muligt på, når du skal købe ny bil - uanset om den er fabriksny eller brugt. Med vores nummerpladeopslag og en korrekt udfyldt slutseddel, er du heldigvis godt på vej.

Slutteligt vil vi blot informere dig om, at der er rigtig mange måder at lave en slutseddel på. Nogle nøjes med en krusedulle og en dato på et stykke ellers blankt A4-papir. Men med en standardiseret slutseddel med så mange oplysningsfelter som muligt er du altid på den sikreste side. En digital slutseddel er helt fin, og det samme er den i printet form. Det er din - og sælgers/købers - underskrift, som er afgørende.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter