Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Hvad koster det at omregistrere en bil?

Egentlig burde det være ligetil. Men for det første er der flere måder at gøre det på. Og hvor meget, omregistreringen af bilen koster, afhænger helt af, hvordan du vælger at gøre det. Desuden er der en række andre ting i forbindelse med omregistrering af biler, som er gode at vide. Og det er dem, vi her skal se nærmere på.

Når du køber – ja, eller for den sags skyld sælger – en bil i Danmark, skal den omregistreres. Modsat reglerne i mange andre lande følger nummerpladerne på dansk indregistrerede biler nemlig bilen og ikke ejeren.

Det betyder omvendt, er en bil ikke skal have skiftet nummerplader, når den får ny en ejer. Altså med mindre der er tale om ønskenummerplader. De følger nemlig ejeren.

Det er i Danmark heldigvis ret nemt at omregistrere en bil, og der er flere måder at gøre det på. Men lad os få priserne ud af verden først.

Hvad koster det at omregistrere en bil?

Det kan siges meget kort: 340 kr. Så kan bilen rent juridisk være din. Eller en andens hvis du er sælgeren.

Og dog.

Prisen på de 340 kr. for en omregistrering gælder nemlig kun, hvis du selv står for arbejdet, enten via appen Ejerskifte eller via motorregister.skat.dk.

Prisen er højere, hvis du benytter dig af en af de øvrige metoder.

Hvis du vælger at omregistrere bilen i en synshal eller hos en af Skats fire motorekspeditioner, kommer der gebyrer oveni. Motorekspeditionerne ligger i fire byer: Høje Taastrup, Aarhus, Aalborg og Odense.

Og her tager Skat sig betalt med 380 kr. plus 100 kr. i gebyr for personligt fremmøde. Omregistreringen af en bil kan dog også foregå i snart sagt enhver dansk synshal, så længe stedet også er såkaldt nummerpladeoperatør.

Hos en godkendt nummerpladeoperatør er prisen 380 kr., fordi der lægges et gebyr på 40 kr. oven i omregistreringens pris.

Pris på omregistrering af bil

340 kr. for at omregistrere bilen online – enten via appen Ejerskifte eller i Motorregisteret.
380 kr. hos en godkendt nummerpladeoperatør.
480 kr. hos Skats fire motorekspeditioner i: Høje Taastrup, Aarhus, Aalborg og Odense. Her skal du desuden medbringe: bilens registreringsattest, oplysning om et forsikringsselskab eller et forsikringsbevis og billedlegitimation. Desuden skal du medbringe en fuldmagt, hvis du omregistrerer bilen på vegne af en anden.

Priserne gælder i øvrigt alle køretøjstyper i Danmark. Altså alt fra bil til motorcykel, campingvogn, trailer, knallerter eller andre køretøjer, som skal være udstyret med nummerplader.

Som sælger og køber – husk tiden!

Prisen for at omregistrere en bil i Danmark har været nogenlunde den samme i mange år efterhånden. Men det har reglerne på området ikke. Faktisk blev der så sent som 1. januar 2021 lavet væsentligt om på reglerne, når det kommer til omregistrering.

Før 1. januar 2021 var det nemlig sådan, at en bil ikke nødvendigvis skulle omregistreres på stedet og den dag, bilen skiftede ejer. Faktisk kunne køberen vente helt op til fire uger med at gøre det.

Men med de nye regler er den periode gjort væsentligt kortere. I dag skal en bil ikke nødvendigvis omregistreres samme dag, som den finder en ny ejer. Men det skal ske senest fire dage efter købet.

For dig som bilsælger betyder den kortere tidsfrist, at det er blevet nemmere at undgå ubehagelige overraskelser. Eksempelvis har den nye ejer af bilen nu væsentligt sværere ved at tørre en parkeringsbøde, en ubetalt benzinregning eller måske en fartbøde af på dig.

Til dig som sælger

Indtil den dag, en bil ikke længere står i dit navn, hænger du på f.eks. vægtafgift, ejerafgift, CO2-ejerafgift og forsikring. Et godt råd er derfor at få omregistreringen overstået med det samme, og gerne før du overdrager nøglerne til bilens nye ejer.

Skulle der alligevel opstå en fejl, og har køber ikke omregistreret eller helt afmeldt bilen senest fire dage efter købet, er du i din gode ret til at tvangsafmelde køretøjet.

Du kan altid tjekke, om et køretøj er afmeldt eller omregistreret ved at logge på TastSelv og finde menuen ’Motor og Motorregistret’. Står bilen stadig i dit navn fire dage efter salget, skal du kontakte Skat via TastSelv for at få bilen tvangsafmeldt.

Du kan også få det ordnet ved at møde op i en motorekspedition. Medbringer du slutsedlen på handlen mellem dig og køberen af bilen, kan Skat hjælpe med tvangsafmeldingen.

Det koster ikke noget at tvangsafmelde en bil online. Men møder du personligt op i en motorekspedition, er der et afmeldingsgebyr på 60 kr.

Til dig som køber

Uanset hvordan du vælger at omregistrere din nyindkøbte vogn, så er det i sidste ende dit ansvar at få det gjort. Det kan du, som vi har været inde på, heldigvis gøre ret nemt med enten online eller ved at møde op personligt i en synshal eller hos en af Skats fire motorekspeditioner.
Men! Når du foretager en omregistrering, så fanger bordet, og det er derfor vigtigt, at du får tastet alting korrekt. Taster du eksempelvis bilens nummerplade forkert, så hænger du på regningen for en ny omregistrering. Og det er under alle omstændigheder sure penge at komme af med, når det nu kunne have været undgået.

Der er ligeledes økonomiske grunde til, at du skal huske at omregistrere bilen inden for tidsfristen på de fire dage er udløbet.

Sker det ikke, risikerer du, at politiet begynder at lede efter bilen for at klippe nummerpladerne.
Du får desuden en bøde på 1.000 kr., fordi bilen ikke er omregistreret. Og så må du under alle omstændigheder ikke køre nogen steder i bilen, før omregistreringen er bragt i orden.

Det med småt – disse køretøjer kan ikke omregistreres

Eller jo, selvfølgelig kan ethvert køretøj omregistreres. Men du skal alligevel være opmærksom på, at visse køretøjer ikke kan omregistreres online.

For at omregistrere lastbiler, traktorer, motorredskaber, sættevogne, traktorpåhængsvogne, påhængsredskaber samt køretøjer med ønskenummerplader og køretøjer med klausul – altså taxaer og mandskabsvogne – skal du enten møde op hos en nummerpladeoperatør eller hos en motorekspedition.

Det kan være, bilen skal synes – hvad så?

Findes der andre situationer, hvor en bil ikke kan omregistreres? Ja, det gør der faktisk.

Hvis din nye bil – eller bilen du ønsker at sælge videre – ikke har været forbi en synshal inden fristen for det periodiske syn, vil den være låst i Skats systemer.

I det tilfælde kan bilen altså ikke få en ny ejer, før den er godkendt af en synsmand.

Meget apropos en synshal skal du også forbi sådan én, hvis du køber en bil, der ikke har haft nummerplader på de seneste to år.

Særligt for dig under 18 år

Allerede fra du er 17 år, må du køre bil, så længe der sidder en mere erfaren billist ved din side, som både er fyldt 30 år, og som desuden har haft kørekort i minimum 10 år.

Men reglerne er anderledes, når det kommer til at eje en bil.

Du skal nemlig være fyldt 18 år, før du kan stå i motorregistret som registreret ejer af et køretøj.

Tjek bilens nummerplade

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter