Vil du vide mere om en bil? Se blandt andet om den må køre i miljøzonerne

Det skal du vide om restgæld i biler

Billån og gæld i biler er helt normalt. Men som brugtbilskøber skal du alligevel være opmærksom på begrebet "restgæld". Uanset om du køber af en bilforhandler eller en privatperson.

Ligesom mange danskere i løbet af livet får sig et huslån, er det meget almindeligt også at låne til bilen. Bilen er næstefter huset ofte hustandens største investering, så at der er gæld i en bil udstyret med danske nummerplader, er ikke spor unormalt.

Men der er alligevel en række ting, du som bilkøber, skal være opmærksom på, når det kommer til restgæld i brugte biler. Gælden følger nemlig køretøjet og ikke nødvendigvis den, der har optaget lånet. At begå den fejl ikke at tjekke for restgæld i en bil kan altså ende med at koste dig dyrt, fordi du kan ende med at have betalt for en bil som ejes af sælgerens bank.

Sådan tjekker du for restgæld i en bil

Heldigvis er det i Danmark ret nemt at tjekke, om der er gæld i en bil. Billån skal nemlig altid tinglyses, hvilket egentlig bare betyder, at gælden står offentligt registreret, og det er godt for dig som bilkøber. Inden du kører ud for at kigge på en brugt bil, kan du nemlig slå bilens nummerplade eller stelnummer op og på den måde få vished for, om du udover at overtage din nye bil også overtager en anden persons gæld.

Her på AltOmBilen.dk gør vi en dyd ud af at leve op til vores navn. Så udover de gængse oplysninger som antallet af f.eks. sikkerhedsstjerner, hestekræfter eller en bils alder kan du ved at indtaste registrerings- eller stelnummeret i vores søgefelt, selvfølgelig også se om der restgæld i bilen. Det synes vi giver både god mening og ro i maven.

Når det kommer til, hvor meget der mangler at blive afdraget på lånet, altså hvor stor restgælden er, så skal du have sælgeren på banen. Vedkommende har nemlig altid mulighed for at få et såkaldt indfrielsesdokument fra banken. Af indfrielsesdokumentet vil det fremgå præcist, hvor stort det oprindelige lån er, og hvor meget der skyldes lige nu og her.

En god tjekliste

  • Slå bilen op med nummerpladen eller stelnummeret i søgefeltet på AltOmBilen.dk
  • Under afsnittet "Pant" finder du oplysninger om gældsforpligtelser i bilen
  • Spørg sælger om et indfrielsesdokument
  • Aftal hvordan den eventuelle restgæld skal afvikles, før du sætter din underskrift på slutsedlen og bilen omregistreres

Sådan afvikler du restgæld i en bil

Når du står sammen med sælger, og I er blevet enige om en pris for bilen, er der en række ting, som er gode at løbe igennem, inden I giver hinanden håndslag på handlen. Først og fremmest bør du gennemgå bilen, for at sikre dig at bilen er, som sælger oplyser. Dernæst bør I – uanset om bilen handles privat eller hos en forhandler – være omhyggelige med at udfylde sultsedlen.

Slutsedlen er nemlig jeres begges sikkerhed for, at handlen er gået rigtigt til. Det er her, I sammen anfører eventuelle fejl og mangler på køretøjet. Men på slutsedlen kan I også anføre, om der er gæld i bilen, og i så fald hvordan den skal afvikles. Her synes vi, at det giver god mening at få fat i en standardiseret slutseddel. FDM har en fin slutseddel liggende på deres hjemmeside.

En måde, hvorpå du som bilkøber kan sikre dig bedst muligt, er ved at overføre restgælden til banken og ikke selve sælgeren. Har I aftalt en pris, der ligger udover restgælden, kan du herefter overføre resten af beløbet til sælger.

På den måde sikrer du dig i hvert fald mod, at banken lige pludselig kommer til dig og kræver bilen solgt… igen!

Sådan er du stillet, hvis der er gæld i bilen

Som vi har været inde på, er gæld i biler ganske normalt. Og har du set dig lun på en bestemt bil, behøver du ikke løbe skrigende bort, blot fordi vi her på AltOmBilen.dk fortæller dig, at der er gæld i den. Du skal bare vide det. For selvom de fleste privatpersoner er ærlige mennesker – og bilforhandlerne ligeså – kan du komme ud for, at det der med restgæld ikke lige bliver nævnt. Hvordan du er stillet, afhænger dog helt af, hvem du handler bil med.

I en privat handel

En bilhandel mellem privatpersoner er ofte genvejen til den billigste bil. Til gengæld er der ikke noget sikkerhedsnet i form af købeloven eller andet, som kan gribe dig, hvis ubehagelige overraskelser dukker op. Ubehagelige overraskelser kan være mekaniske fejl på bilen, men som vi har været inde på kan der også være tale om restgæld.

Skriver du under på en slutseddel i en bilhandel med en privatperson, og viser der sig efterfølgende at være gæld i bilen, hænger du på den. Gælden altså. Og det uanset om I begge har skrevet under på slutsedlen, og restgælden ikke fremgår af dokumentet.

Handler du bil med en privatperson, og er der gæld i bilen, er det bedste du kan gøre at ringe til banken, hvori bilen er belånt. Eller du kan – som vi også har været inde på – bede sælger om at skaffe et indfrielsesdokument, og det vel at mærke inden du skriver under eller overfører betaling for noget som helst. Det er nemlig din sikkerhed for, at sælger har indfriet gælden. Med andre ord er der fred og ingen fare, når først gælden er indfriet.

Du skal dog være opmærksom på, at tinglyst gæld ikke forsvinder fra Bilbogen med det samme. Der kan godt gå et par uger. Du sikrer dig altså bedst ved at få banken til at bekræfte, at gælden i bilen er et overstået kapitel. Du kan dog altid være sikker på, at oplysninger om gæld forsvinder fra Bilbogen, når gælden er indfriet.

Dermed ikke sagt at gælden i en bil skal slettes, når du handler bil med en privatperson. Det står dig selvfølgelig frit for at overtage gælden, hvis det giver mening for dig, og nogle bilkøbere bruger faktisk det ’kneb’ til at få prisen på selve bilen forhandlet ned. Uanset hvad du vælger, er det dog altid en god idé at tjekke restgæld i en bil inden et køb.

Når du køber hos en bilforhandler

Modsat en bilhandel mellem privatpersoner er du juridisk set noget bedre stillet ved at købe en bil hos en bilforhandler. Så har du nemlig købeloven og reklamationsretten i ryggen, lige så snart du skriver under på slutsedlen. Det gælder selvfølgelig også, hvis du på et senere tidspunkt finder ud af, at der er gæld i bilen, som forhandleren ikke har fortalt dig om. I de situationer har du ifølge købeloven to muligheder. Restgæld, du ikke er blevet oplyst om, kan nemlig sidestilles med fejl og mangler.

Og da gælden jo var til stede i bilen, da du købte den, er du i din gode ret til at bede forhandleren betale restgælden ud. Sker det ikke, er du i din lige så gode ret til at ophæve købet. Så skal forhandleren tage bilen retur, og du skal have dine penge igen. En restgæld i en bil købt hos en forhandler kan aldrig være dit problem som forbruger.

Desuden er det vigtigt at påpege, at en bilforhandler aldrig kan stille dig ringere, end de rettigheder du som forbruger har ifølge købeloven. Forhandleren kan altså ikke løbe fra loven, og du kan ikke frasige dig dine rettigheder, selvom forhandleren måske får dig til at skrive under på det, når I indgår handlen.

Dette gælder både privat og forhandlerkøb

Endelig skal du være opmærksom på, at restgælden godt kan være en anden, end den der står oplyst i Bilbogen. Som oftest vil den reelle restgæld være mindre, fordi der er betalt afdrag på lånet, siden det blev optaget. Men du kan også risikere at løbe ind i en bil, hvor gældsforpligtelsen er misligholdt, og der derfor er løbet renter på.

Det er en situation, du kan løbe ind i, uanset om det er en privatperson eller bilforhandler, du køber bilen af. Men som vi også har været inde på, vil du juridisk altid være bedre stillet ved at købe af en bilforhandler.

Men er der gæld i bilen, så er sælger faktisk juridisk forpligtet til at oplyse det. Det er med andre ord strafbart at holde mund om gæld i en bil. Det kan i værste tilfælde betragtes som bedrageri at undlade at fortælle om gæld under en bilhandel.

Der er gæld i min bil, hvad kan der ske?

Hvis du har handlet bil med en privatperson, og det efterfølgende viser sig, at der er gæld i bilen, er gælden dit ansvar. Det er altså dig, som skal barbere gælden ned.

Lad os lege med tanken. Du har købt en bil af en privatperson. Efterfølgende viser det sig, at der er gæld i køretøjet. Derfor er gælden nu dit ansvar. Men du har ikke lyst til at afdrage på en gæld, som en anden har stiftet, så du betaler ikke af på gælden i bilen, selvom banken beder dig om det.

Når vi dertil, kan banken foretage det, som kaldes et udlæg. Det er bankens krav på de penge, som skyldes i bilen. Det beløb kan være både dele af eller hele bilens værdi. Og er der først et udlæg i bilen, kan banken faktisk forlange, at du sælger den for at indfri det, som nu er din gæld. Altså selvom det egentlig var en anden, der i sin tid optog lånet. På den måde kan du risikere at stå uden bil.

Sådan sikrer du dig mod restgæld

Det bedste, du kan gøre for at sikre dig mod en gælds-overraskelse, er at slå bilens nummerplade eller stelnummer op. Med et nummerpladetjek får du nemlig alle de oplysninger, du skal bruge om bilen. Det er gratis, og det er hurtigt klaret.

Den bedste løsning er ofte, at du og sælger i fælleskab får det ordnet sådan, at der ikke længere er gæld i bilen, når I afslutter handlen. Det er desuden altid sælgers ansvar at få gælden indfriet, når I handler, medmindre du selvfølgelig vælger at overtage den.

Hvad med gæld i biler på tvangsauktion?

Du har sikkert også hørt om stramningen af færdselsloven, der i marts 2021 gjorde det muligt for politiet at beslaglægge biler fra vanvidsbilister. Sådanne sager skal altid en tur forbi dommerbordet i en retssal, og det er en af den type sager, der kan ende med, at en dommer siger god for en endelig konfiskation, så køretøjet ryger på tvangsauktion.

For dig som bilkøber gælder de samme regler som på enhver anden auktion. Det højeste bud (plus et eventuelt salær) får bilen. Du hænger altså ikke på noget, selvom der ifølge Bilbogen er gæld i bilen.

Ved en tvangsauktion går det, som bilen sælges for, til en eventuel debitor. Men er der gæld for mere, end bilen kunne sælges for, er restbeløbet en sag mellem den tidligere ejere og banken. Altså ikke noget du skal bekymre dig om. Er der tale om vanvidskørsel, får staten pengene fra auktionen, hvis der ingen kreditor er.

Særligt for dig som selv skal låne til en bil

At sørge for at restgæld i en bil er ude af verden, kan være en rigtig god idé. Og ikke kun fordi det giver dig ro i maven ikke at skulle tænke på en anden mands gæld. Én ting er, at det for de fleste bilkøbere vil være at foretrække, at restgæld er afviklet inden handlen indgås. Noget andet er, at det faktisk også kan være et krav fra din egen bank, at der ikke i forvejen er gæld i en bil, som du selv vil låne penge til.

Det betyder også, at du skal være opmærksom på, at en bil med gæld i sagtens kan omregistreres. Men som vi også har været inde på, følger ansvaret for den eventuelle gæld med den nye ejer. Det ændrer en ny registreringsattest ikke på.

Andre har også læst

Mere end 57.000 dieselbiler bliver ramt - Er din en af dem?

Syn af bil

Periodiske afgifter